Een stoornis die niet grijpbaar of zichtbaar is, die bestaat gewoon niet. Bij een gebroken been mag je pijn hebben. Man net bij je weg? Dan is het prima om je rot te voelen. Zelfs een drugsverslaafde kan op meer begrip rekenen dan een eetverslaving.

Maar ik stel mij niet aan! 

Heb je een depressie dan moet je nu je schouders er gewoon even onder zetten. Adhd “ach we zijn allemaal wel druk toch?” Bij een eetstoornis gaan mensen zelfs nog verder, die hamburger maakt nu toch niks meer uit HAHAHA. En als je ook maar iets durft te zeggen over je gezondheid, tja meid, dan had je maar gewoon normaal moeten eten. 

Ik vind daar wat van

Op feestjes hou jij vast van lekker eten, en bewaren ze graag de restjes voor je. De blikken die dikkere mensen krijgen als ze een ijsje eten. Zo van zie je wel? Het zijn gewoon vreetzakken. Mensen mogen ook altijd een mening hebben en uiten. Zullen ze een ex junk niet zo snel een naald of drankje aanbieden, jij mag dat taartje niet afwijzen. Doe niet zo ongezellig hoor je dan. 

Na een week op dieet 2 kg aangekomen

Hoe dan? Doe je zo je best om alles te weigeren, gezond te eten. Maar dan denk je terug aan die keer dat je zo verdrietig was, en toch die halve pot Nutella leeg at. Meestal heel onbewust eet je zoveel meer dan wat “normaal” zou zijn.

En dat is het probleem met stress en emotie eten. Het is een verslaving. Je eet om je beter te voelen. En het wordt alleen maar erger. Maar je kunt niet stoppen, want dat gevoel gaat niet weg. 

Een eetstoornis is levenslang

Vroeger had ik boulimia. Dat is dat je heel veel eet, en dan alles uitkotst of laxeermiddelen gebruikt. Mijn keel was op een gegeven moment zo rauw dat ik aan de laxeer middelen ging. Ik weet bijna zeker dat ik daardoor nu zoveel darm problemen heb. 

Voor nu kwam de arts voorzichtig met het binge eating disorder (B.E.D). Dit komt ook nog eens regelmatig voor bij mensen met ADHD. Je hebt geen rem, en dus vaak ook niet op eten (of bij drugs, drank, sex, noem maar op). Verslavingen komen gewoon eerder voor bij ADHD. 

Het Binge Eating Disorder betekent dat je meerdere keren per week voor een langere periode meer eet dan wat “normaal” is. Nee, het gaat hier niet om die keer dat je 2 hamburgers bestelde bij de Mac.

Het gaat om het stiekeme eten. Om rustig een heel brood (niet een broodje of boterham)te eten, en daarna nog een pizza weg kan werken. Dat je stooflapjes wilt maken en een kilo vlees haalt, en dan nieuwe moet halen omdat het zomaar op is gegaan tijdens het koken.

Je wilt het niet eten, maar het is alsof je geen controle meer hebt. Je kunt het niet gewoon niet doen. Maar nu er een soort van diagnose is, kan er ook betere hulp komen waarmee ik nu ben begonnen. 

Ken jij mensen met een verslaving, of heb je zelf een verslaving?

Spread the love